top of page

De waarde van Stilte


Nieuwsbrief Emile Buring - maart 2016

'In an age of constant movement, nothing is more urgent than sitting still.' ~ Pico Iyer ~

Beste , Doen. Na de griep begin deze maand, raakt mijn werkagenda vol. Ook vroeg het vaderschap, het huishouden en mijn conditie mijn aandacht. De dagen waren gevuld en ik vergat voldoende ruimte voor mijzelf te nemen. Ondanks mijn liefde voor meditatie, wandelingen en nietsen bij de houtkachel, waren deze voor mij broodnodige stiltemomenten naar de achtergrond gezakt. De rode draad: veel doen en weinig nietsen. Ik besloot mijn meditatie weer op te pakken en liet momenten van ‘niets doen’ en stilte toe. De doe-modus zakte weg en er ontstond rust. Ik ontmoette mijzelf weer....zo welkom. Confronterend. In die week besefte ik me weer hoezeer ons hoofd gewend is aan doen. De niet te stille behoefte om bezig te blijven en maar door te gaan. Dat bereiken wat we denken te bereiken zal nooit bereikt worden. Het doen is nooit op. Er komt altijd weer een volgend iets langs dat te doen is. Voor we het weten zijn we in het najagen van alle doelen en todo-lijstjes letterlijk 'van god los’. We verliezen de verbinding met onszelf en we ondervoeden onze ziel. Dun lijntje. Een client noemde vorige week, toen ze vanuit haar drukke leven dieper in zichzelf landde tijdens een sessie: ‘Het is zo'n dun lijntje, je bent er voordat je 't weet…’. En het is waar. Wij mensen zijn sterren in vermijden. Zo ook het vermijden van stilte en rusten in onszelf. Echter als we eenmaal de stap zetten om stil te zitten, ons open te stellen voor het huidige moment, ben je in diepere ontspanning en dieper contact met jezelf en je omgeving voordat je het weet. Het vele denken, de actie en de woordenbrij vallen weg. Er ontstaat ruimte voor voelen en voor simpelweg ‘zijn’. Het enige dat het vraagt is het besluit om te stoppen met 'doen'. Pico Iyer. Omschrijft in het boek 'The art of stillness - Adventures in going nowhere': In an age of constant movement, nothing is more urgent than sitting still. You can go on vacation to Paris or Hawaii or New Orleans three months from now, and you’ll have a tremendous time, I’m sure. But if you want to come back feeling new - alive and full of fresh hope and in love with the world - I think the place to visit may be Nowhere. Nieuw. Is dat niet waar we allemaal naar op zoek zijn? Nergens naar toe hoeven. Niet te hoeven vluchten en vermijden of het elders na te jagen. Maar simpelweg kunnen zijn en rusten in onszelf. Om nieuw en met frisheid, levendigheid en liefdevolheid nieuwe ervaringen in te gaan. Ik wens het ons van harte toe! Rebalancing helpt je hierbij. Zowel de individuele sessies als de workshops helpen je om het proces te doorlopen van ‘doen' naar ‘zijn'. Tot aan de zomervakantie kun je proeven aan aanraken met aandacht, deelnemen aan een LEEF VRIJ! workshop, meer ontdekken over de rol van adem in je leven bij de workshop Adem je vrij! en de zeer inspiratievolle zomerworkshop van de Rebalancing School beleven. Je bent van harte welkom bij een van deze activiteiten. Lees hieronder meer. Warme groet, Emile Meer over het boek 'The Art of Stillness' van Pico Iyer lees je hier.

bottom of page